Çocuklarda Yaratıcılık

Yaratıcılık,  olaylara ve durumlara farklı açıdan bakabilmek, görünenlerle yetinmemek, farklı sorular sorabilmek, hayal edebilmek, olan problemlere farklı çözümler getirebilmektir. Teoriler, küçük yaş çocukların yaratıcılık konusunda doğal bir eğilimleri olduğunu, hayal etme,  keşfetme ve deneme konusunda çok motive olduğunu belirtmektedir.  Araştırmalar, küçük yaştaki bu yaratıcılık becerilerinin büyüdükçe azalmaya başladığını göstermiştir. Ancak ortam hazırlandığında, çocukların yaratıcılıklarının geliştirmek mümkündür. Çocukların yaratıcılığını geliştirmek için ebeveynler aşağıdaki önerilerden yararlanabilirler.

  1. Çocuğunuzun sorunlarını hemen çözmek yerine, sorunu nasıl çözebileceği konusunda fikir üretmesine teşvik edin.
  2. Çocuğunuzun niçin, nasıl sorularına cevap vermeden önce sorular sorarak düşünüp, cevap üretmesine teşvik edin.
  3. Çocuğunuza ‘varsayalım…..eğer böyle olsaydı…’ kalıplarıyla sorular sormaya çalışın.
  4. Çocuğunuzun merak duygusunu geliştirmek için sorular sorarak ona model olun. (Örneğin; acaba bu nesneyi nasıl icat etmişler? Acaba bu nesne olmasa neler olurdu?  gibi)
  5. Çocuğunuz bir soru sorduğunda, ona hemen cevabını söylemek yerine, birlikte düşünmek için sorular sorun. Çocuğunuzun düşünmesine ve daha çok soru sorarak anlamaya çalışmasına yardımcı olun.
  6. Bir olayla ilgili konuşurken, bu olay nasıl farklı sonuçlanabilirdi, neler yapılabilirdi diye sormaya çalışın. Bir sonuçla ilgili konuşulurken, farklı sonuçlanması için neler yapılabilirdi diye konuşmaya çalışın.
  7. Birlikte hikaye okuyun, hikayeyi okumadan önce resimlere bakmasını, hikayeyi tahmin etmesini, karakterler hakkında yorum yapmasını isteyin.
  8. Yaratıcı bir köşe düzenleyin. Bu yaratıcılık köşesine kullanmadığınız veya kullanılmış, eski malzemeler koyun. Çocuğunuzun istediği zaman bu köşeyi kullanarak farklı şeyler yaratmasına izin verin.
  9. Çocuğunuzla dışarıdayken veya tatildeyken sevdiği şeylerin veya ilgisini çeken şeylerin fotoğrafını çekmesini isteyin. Böylece çocuk hem çevresine daha dikkatli bakmayı hem de farklı bakabilmeyi öğrenecektir.
  10. Yemek aktiviteleri planlayın. Birçok farklı yemek malzemesi kullanarak çocuğun yemeyi süslemesine izin verin. Farklı tatlar katarak, yemeğin tadını keşfetmesine izin verin.
  11. Çocuğunuza ucu açık sorular sormaya çalışın.

Uzm.Psk. Sedef Güngör

http://www.brainy-child.com/article/child-creativity.shtml

https://greatergood.berkeley.edu/article/item/7_ways_to_foster_creativity_in_your_kids

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir